ARKIV

Marts 2016

EN AF DE HELT STORE

April 2016

EN STOR FRA BÆKKEN

ENDELIG!


En drøm blev til virkelighed for Ærø Sportsfiskerforening, da den sidste entreprenørmaskine forlod dalen, og Langemade-løbet (Tranderup Dal-bækken) atter kunne løbe frit i hele dalens længde. Et fantastisk syn, som kun er blevet til virkelighed takket være velvillige lodsejere, Ærø Kommune, ÆSF og Havørred Fyn, der har støttet projektet økonomisk med 80%.

Tag ud og nyd bækken i hele dens forløb, men husk gummistøvlerne.


En af de helt store kom på land, da Anders Bo Jensen fiskede ved Drejet i Påsken.  Anders har haft en +5 kg’s på ønskelisten siden han var 10 år, så det er fortjent, at det lykkedes.

Meget kunne ellers være gået galt under landingen af den godt 5 kg tunge og 80 cm lange havørred. I hvert fald knækkede både stang og blink under landingen. Man må, med det i mente, erkende at udtrykket Knæk og Bræk har sin berettigelse.

Anders har feriehus i Tranderup og er kommet på øen siden sin barndom.


ÅRETS UDSÆTNINGER


Mandag, den 11. april kørte en tankbil i land på Ærø med 48000 styk havørredsmolt.  De skulle nu fordeles på passende destinationer rundt langs øens kyster. Ved udsætninger i bunden af lavvandede vige har vi gennem årene haft store problemer med måger, der hæmningsløst kaster over dette store ta-selv-bord af stressede og udmattede fisk, så derfor har foreningen investeret i to mågeskræmsler. I hvert fald et af stederne har skræmslet haft den ønskede virkning, og det er positivt, for masser af fisk undgår på den måde, at ende i maverne på slughalsene.

På fotoet ser man en træt skræmmefugl efter et par dages hårdt arbejde. Men man ser også, at mågerne trods skræmmefuglens manglende aktivitet holder sig på afstand, så det virker, det skidt!!

Gennem vinteren har en større hanfisk holdt til i Kirkebækken ved Bregninge. Da den blev set første gang var den i gydedragt. Det var en gang i vinter.


I starten af april blev der renset op i bækken, og her dukkede bæstet op igen. Denne gang i blank jagtdragt og en smule slunken. At den har gjort sit arbejde vidner to gydebanker, en stor og en lille, om.


Her ses et foto af den, inden den blev genudsat. I skrivende stund har den måske søgt saltere vand. Det må vi i hvert fald håbe!

Maj 2016

Hvorvidt nogle af foreningens medlemmer har en fortid som BZ'ere eller lignende vides ikke, men at de ikke var helt uefne med hensyn til at kaste sten i Langemadeløbet/Tranderup Dal-bækken, er og bliver en kendsgerning.

Sagen var nemlig den, at bestyrelsen havde kaldt ind til et par timer ved bækken, for de der havde lyst og tid. I forbindelse med frilægningen af bækken i foråret var der dukket betragtelige mængder sten op, og det var disse sten, som blev kastet i bækken denne lørdag formiddag.

Alt sammen til gavn for bækkens dyre- og planteliv. Stenene skaber variation i vandløbet, samt yder skjul til vandindsekter og krebsdyr, der igen er fødegrundlag for ørredynglen, som vi forventer, bliver talrig. Og har stenene den rette størrelse, er de også velegnede som gydegrus.

Samtidig var det positivt at se, at den kommende generation af stenkastende sportsfiskere var undervejs. En lille fyr havde travlt med at samle sten i sin lille spand for derefter at smide dem i bækken.

Foreningens medlemmer set kaste med sten

Juli 2016

Officiel indvielse af Langemadeløbet

september 2016

Ærø Havørredweekend 2016


I ugerne op til årets konkurrence var der fanget pænt med fisk langs de ærøske kyster, ikke de store, men fine fisk mellem 45-50 cm. Af samme grund tøvede vore ærede formand ikke med at forudsige, at et halvt hundrede ørreder ville hænge lit de parade i galgerne hen over weekenden. Men som det så ofte går, så overhaler virkeligheden forhåbningerne. Vi måtte "nøjes" med 32 havørreder, men det er i virkelighed heller ikke så dårligt, omstændighederne taget i betragtning. For nok er det behageligt og hyggeligt at jage havørreder under denne sensommers subtropiske temperaturer, men fiskene har det nok som kronhjortene i Dyrehaven; de gider sgu ikke rigtig!

Samtidig var sydvestkysten på lange stræk svært fiskbar p.g.a. drivende tang og kakaobrunt vand, men alligevel lykkedes det for nogle, at finde nålen i høstakken og få nogle gode fisk på land. Men generelt var dette års fisk mindre end sidste års fisk, hvilket kan ses på listen over de 15 præmierede fisk.

Alt i alt kan vi dog se tilbage på atter en rigtig fin fiskeweekend med mange glade deltagere fra ud- og indland. Mange vil sikkert atter finde vej til Ærø den sidste weekend i september 2017.


Dagen efter en skypumpe havde raseret egnen omkring Olde i en grad, så længer var lagt ned og træer væltet, stod der 1. juli på kalenderen, og dermed var det datoen for den officielle indvielse af Langemade-løbet.

Det blev nogle festlige timer med mange deltagere, mad og drikke og taler af såvel borgmester og Carsten Schütter. Der var tur langs bækken ned til havet, og mange gav udtryk for et fint projekt.

Fanger

Art

Længde

Vægt

Martin Jastroch, München

Havørred

2,835 kg

64,0 cm

Kim Bang Jensen, Ærøskøbing

Havørred

2,090 kg

57,5 cm

Hans Dieter Klinke, Hannover

Havørred

1,325 kg

50,5 cm

John Hansen, Norge

Havørred

1,320 kg

49,0 cm

Marion Braun, Hannover

Havørred

1,305 kg

46, 0 cm

Martin Boeck, Hamburg

Havørred

1,250 kg

46,5 cm

Jannick Sand, Ryslinge

Havørred

1,240 kg

48,0 cm

Rasmus Hachmann, Marstal

Havørred

1,210 kg

48,0 cm

Ivan Søht, Odense

Havørred

1,170 kg

45,5 cm

Michael Kristoffersen, Svendborg

Havørred

1,160 kg

49,0 cm

Jonas Håkonson, Assens

Havørred

1,105 kg

44,0 cm

Per Thomsen, Langagre

Havørred

1,090 kg

50,0 cm

Carsten Schütter, Tranderup

Havørred

1,080 kg

46,0 cm

Jannick Sand, Ryslinge

Havørred

1,080 kg

46,5 cm

Hans Laursen, Silkeborg

Havørred

1,070 kg

44,5 cm

Flotteste fisk lørdag, var Martin Boecks på 1,250 kg.

Flotteste fisk søndag, var Martin Jastrochs på 2,835 kg

Oktober 2016

Regnbuerne kommer !

Solid regnbue af den slags, der p.t. svømmer rundt derude. Denne er dog fra det store udslip i 2013.

Den 10. oktober bragede et fragtskib ind i et havbrug ved Assens. Ca. 250 tons regnbuer slap ud.

En del af disse fisk er nu, små 14 dage efter udslippet nået til Ærø, og de første er fanget i ruser og garn. Endnu er der ikke meldinger om regnbuer fanget af lystfiskere, men det skal nok komme!

Vandløbspleje i de ærøske bække

Den 22. oktober var det tid til den årlige pleje af de tre bække, som ÆSF p.t. har valgt at bruge energi på, nemlig Langemadeløbet, Eskebækken og Kirkebækken.

7 mand brugte en god formiddag på at fjerne hindringer i form af grene og tagrør, så ørrederne har optimale betingelser, når de svømmer op for at gyde. Den senere tids regn havde iøvrigt fået bækkene til at svulme en del op, så de så rigtig fine ud, og det var ikke svært at forestille sig ørreder stå i strømrenderne. Det varer sikkeret ikke længe før forestillingerne bliver til virkelighed, så besøg bækkene i den kommende tid og nyd synet.